Medierea in cazul accidentelor rutiere
 
      Cazurile de accidente rutiere cu vatamari de persoane sau chiar decese sunt de cele mai multe ori acoperite in masura variabila de politele de asigurare obligatorie RCA.
      Daca stabilirea culpei face obiectul unei actiuni penale declansate si instrumentate de parchet si solutionata in instanta, stabilirea despagubirilor se poate face si apeland la mediere, nu doar la instanta de judecata.
      In egala masura, si alt gen de accidente de persoane in situatii in care exista o polita de asigurare de raspundere civila a persoanei accidentate sau a persoanei care  a provocat accidentul (accidente industriale, accidente domestice, accidente prin practicarea unui sport etc.) sau polite de asigurare medicala, de viata etc., pot sa faca obiectul unei medieri comerciale, in prezenta unui mediator.
     In medierea unor astfel de litigii poate juca un rol important si asiguratorul politiei RCA (sau altei polite de asigurare) al persoanei care a produs accidentul, mentinand un control asupra negocieriii cuantumului final al despagubirilor.
     În astfel de situaţii, victima unui accident rutier, de cele mai multe ori din cauza problemelor medicale  şi psihologice cauzate de accident sau a celor financiare, este în imposibilitatea de a face faţă unui proces îndelungat. Apelând la procedura medierii, victima accidentului sau, după caz, reprezentantul legal, va negocia direct cu asiguratorul sau cu persoana care a produs accidentul, scurtând considerabil timpul care ar fi fost necesar pentru un proces în instanţă.
UA-42855688-1