Despre mediere - în cadrul Conferinţei Legal Opportunities

13.04.2019 postat

     Onorată de invitația Organizației Studenților la Drept ai Universității Babeș-Bolyai - la Conferinţa Legal Opportunities, le-am împărtășit cele mai importante aspecte pe care eu le prețuiesc la această nobilă ocupație, poate chiar vocație.

     Totodată am avut ocazia să apreciez mult desfășurarea impecabilă și ingredientele bunelor colaborări între experți ai instituțiilor judiciare, avocați, mediatori și executori judecătorești.

     Discutata din perspectiva unei profesii liberale, profesia de mediator se afirmă an de an, ca expresie a inteligenței soluționării oricărei situații beligerante.

Citeste restul postarii »

Planul parental în acordul de mediere

19.03.2019 postat

     Când activităţile de zi cu zi şi deciziile pe care trebuie să le luăm în rolul de părinţi, merg mână în mână, totul pare simplu şi sub control. Intervin însă atât de multe schimbări deopotrivă în viaţa părinţilor şi a copiilor, încât un nou concept şi-a făcut loc cu succes în contextul problematicii stabilirii autorităţii părinteşti comune privind minorii.

Citeste restul postarii »

Medierea în conflictele de muncă

27.02.2019 postat

     De curând, un angajat al unei instituții publice a ajuns la un acord de mediere în ceea ce privea conflictul pe care încerca să-l tranșeze în instanța de judecată, conflict având ca obiect încadrarea într-o clasă superioară salarială. S-au evitat astfel, un proces lung, un consum de energie și de bani foarte importante pentru ambele subiecte, dar cel mai important – zic eu – s-a păstrat contextul pozitiv și cordial în care angajatul își continuă activitatea.

Citeste restul postarii »

Succesiunea şi masa patrimonială stabilită prin acordul de mediere

17.02.2019 postat

     În ultimul timp, tot mai multe persoane m-au întrebat dacă și cum se realizează SUCCESIUNEA la un mediator, prin procedura acordului de mediere. M-am gandit să dau informația oricărei persoane interesate aici. 

Așadar, în primul rând trebuie să se stie că succesiunea se realizează numai în urma decesului unei persoane. Dacă nu există un testament care să certifice împărțeala bunurilor rămase după defunct, deseori între cei care au pretenții, se ajunge la un proces de partaj al moștenirii, de dezbatere succesorală, de iesire din indiviziune și – nu de puține ori – la procese privind chiar calitatea de moștenitori. Aceste episoade sunt de evitat, pe cât posibil, ele conducând la un consum de timp, de bani, de energie mult prea mari, asta pe lânga faptul că se distrug relații interumane mult mai de preț decât orice moștenire.

Citeste restul postarii »

Autoritatea părintească (custodia) comună sau exclusivă în acordurile de mediere

21.07.2017 postat

     Ruperea relațiilor personale dintre doi adulții care au copii împreună, înseamnă – deseori - și implicarea nedorită a acesora în vârtejul problemelor. Tratarea cu maximă atenție a intereselor minorilor, este o prioritate pentru mine, in calitate de mediator. Din modul cum decurg relațiile atât cu mama, cât și cu tata, copilul va primi sau nu suficient confort psihic, încredere în sine, curaj și multe alte atribute atât de necesare în viața de viitor adult pe care o va avea. 

Citeste restul postarii »

Planul parental in acordul de mediere

19.07.2017 postat

    Orice situație care implica diverse puncte de vedere cu privire la tema autorității părintești asupra copiilor minori sau în ceea ce privește orice aspect al vieții acestora alaturi de părintele ce își va asuma creșterea și educarea, dar și de părintele separat – ca domiciliu, trebuie să aibă în vedere, în primul rând, interesul superior al minorului, așa cum este el stipulat în Legea 272/2004 și în Noul Cod Civil – art. 263.

     Împreună sau separat, părinții sunt puși în fața unei situații, de cele mai multe ori inedite, de a gândi și de a comunica mediatorului, un plan parental, pe care apoi să îl respecte, până ce minorul va deveni major, dacă părțile nu hotărăsc de comun acord, modificări obiective intervenite până la vârsta majoratului.

    Părinții care agreează încheierea unui acord de mediere privitot la planul parental al copilului lor, pe lângă faptul că demonstrează o maturitate emoțională, au siguranța căutării și descoperirii soluțiilor celor mai potrivite și avantajoase pentru relația cu minorul.

Citeste restul postarii »

Ce nu mai pot face recuperatorii de datorii?

7.07.2017 postat

    Nu de putine ori, fie creditorii, fie debitorii apeleaza la institutia medierii pentru a gasi o solutie amiabila de stingere a conflicelor, avand ca obiect RECUPERAREA DE CREANTE sau DATORIILE. De cele mai multe ori, intre parti intervine un acord de mediere, astfel incat fiecare dintre parti sa o poata respecta. Exista totusi situatii semnalate de catre persoanele indatorate, de abuz din partea celor care i-au imprumutat. De aceea, cateva mentiuni importante se impun, pentru informarea de interes general, asa cum sunt cele de mai jos.

    Incepand cu 1 ianuarie 2017 doar recuperatorii de datorii inregistrati la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului vor putea desfasura activitate in mod legal.

     Oricine a fost sau este cel putin intr-una din variante: fie creditor, fie debitor, daca nu cumva in amandoua. De curand, au intervenit cateva modificari importante in ceea ce priveste plaja de actiune a recuperatorilor, prin intrarea in vigoare a OUG 52/2016. Asadar, ce trebuie sa stim in ceea ce priveste recuperatorii de creante :

-          este interzisa contactarea altor persoane din cercul de rude sau de prieteni, in afara de tine sau de succesorii legali

-          este interzisa  contactarea la locul de munca

-          este interzisa contactarea intre orele 21:00 – 09:00

-          este interzisa foosirea de tehnici de hartuire sau abuz, amenintari sau alte tehnici agresive *cu scopul de a vatama fizic ori psihic consumatorul ori rude ale acestuia, ori de a-i afecta reputatia sau proprietatea*

-          este interzisa afisarea la usa apartamentului/blocului notificari/somatii/adrese in legatura cu recuperarea creantelor

-          este interzisa pretinderea si perceperea de comisioane, dobanzi si dobanzi penalizatoare (in afara de cele legale) sau de costuri legate de activitatea de recuperare (in afara celor de procedura de executare silita, prevazute de lege)

 

    Persoana care considera ca a fost incalcata una din aceste prevederi, se poate adresa Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorlui. Amenzile sunt cuprinse intre 10.000-80.000 lei, iar daca este vorba despre un credit de imobil, amenda poate ajunge pana la 100.000 lei.

    O alta noutate este aceea ca recuperatorii de creante sunt obligati sa atentioneze cetatenii ca au dreptul sa conteste atat existenta datoriei, cat si cuantumul ei, in cel mult 30 de zile de la primirea notificarii. Contestatarii pot face acest lucru direct la instanta de judecata, iar daca datoriile nu sunt contestate la recuperatori in termen de 30 de zile, aceasta nu mai reprezinta o recunoastere a datoriei, cum era interpretata pana acum. 

 

Citeste restul postarii »

Conflictul din pricina animalelor de companie

9.10.2016 postat

"Câinele este prietenul de nădejde al omului!" Asta până când stăpânul său și aria teritorială pe care e însărcinat să o țină sub observație, sunt deranjați.

Citeste restul postarii »

Numai cu acordul pastorului?

2.10.2016 postat

“Dragostea este îndelung răbdătoare, este plină de bunătate; dragostea nu pizmuiește; dragostea nu se laudă, nu se umflă de mândrie, nu se poartă necuviincios, nu caută folosul sau nu se mânie, nu se gândește la rău, nu se bucură de nelegiuire, ci se bucură de adevăr, acoperă totul, crede totul, nădăjduiește totul, suferă totul.” (1 Corinteni 13: 4-7)

Citeste restul postarii »

Eliberat din arest preventiv cu "acordul de mediere"

24.09.2016 postat

    Ce poate fi mai îngijorător pentru părinți decât că fiul sau fiica lor a săvârșit o infracțiune? Chiar dacă o consideră una copilărească, prima și ultima, urmare a unei rătăciri de moment, fapta prevăzuă de legea penala ca fiind săvârșită cu vinovăție, nejustificată și imputabilă persoanei care a săvârșit-o, tot infractiune se numeste, iar vinovatul este pus în situatia de a fi tras la răspundere penală.

     Ce poate fi mai traumatizant pentru o tânără soție când îl gasește pe proaspătul soț, de pe o zi pe alta, în arestul preventiv al poliției, fără să înțeleagă prea bine ce s-a întâmplat?

     Ce este mai trist pentru un om care a comis o faptă penală, nesocotind urmările ce i-ar putea schimba viața dintr-una liberă, din căldura familiei, în alta restrictivă de libertate, între pereții reci ai celulei? Ce este în sufletul unui om care îi vede pe cei dragi suferind atât de mult din cauza lui?

     Este foarte probabil ca atunci cand partea vătămată este o persoană empatică la astfel de contexte ca cel evocat mai sus, să accepte o soluție altenativă de rezolvare a conflictului creat între el și inculpat, indiferent despre ce infractiune este vorba. Dacă ne-am limita doar la ceea ce simte inculpatul și cei din imediata lui apropiere, sigur că argumentele și regretele pot influența. Cu toate acestea, pentru partea vătămată cele mai prețioase noțiuni în situațiile respective sunt timpul și recuperarea cât mai rapidă a prejudiciului suferit. De aceea, trebuie să luăm în considerare și ce simte o persoană de bună credință care își vede bunurile distruse ori nu și le mai vede. Puse în balanța propriilor noastre sentimente și rațiuni, soluțiile pot fi diferite, e adevărat, însă toate vor avea în vedere elementul timp și costuri, de ambele părți, la care se adaugă considerentele de ordin moral, antrenarea în astfel de contexte complicate a apropiaților și alte aspecte neplăcute pentru ambele tabere.

     Părțile implicate într-o dispută, mai ales penală, deseori nu doresc să se vadă sau să se revadă, în funcție de infracțiune. Mă refer aici în special la partea vătămată, care – din motive sunt ușor de intuit, în cele mai multe situații preferă să nu mai aibă nici un fel de contact cu inculpatul. Situația aduce astfel în discuție concursul extrem de prețios al avocaților specialiști în materie penală, care pot gasi formula cea mai potrivită pentru clienții lor, în fața mediatorului. Dacă există o situație în care recomand în mod aproape obligatoriu prezența avocatului, aceasta este în cauzele penale, întrucât părțile aflate în privațiune de libertate au nevoie de un specialist pentru rezolvarea situației în care este, are nevoie de soluții perfect adaptate la context.

 

    O astfel de mediere am desfașurat cu succes în saptămâna aceasta. Medierea a avut drept obiect infractiunea de furt calificat, prevazut de art. 228-art 229 alin. 1 lit. b, d si alin. 2 lit. b C.Penal. Era vorba despre un furt de autoturism, una din parți având la ora semnării documentelor de mediere, calitatea de inculpat și fiind în arest preventiv. Partea vătămată, posibil înduplecată de statutul de proaspat căsătorit al infractorului, de faptul că a fost recunscută și regretată fapta comisă, a hotărât să încheie un acord de mediere cu inculpatul, oferindu-i astfel șansa conștientizării faptei reprobabile comise, a posibilelor urmări atât în ceea ce îl privește personal, dar și în ce îi privește pe cei de acasă, care uneori suferă mult mai mult, așa cum am constatat.

    După câteva întâlniri între avocați și mediator, s-au stabilit formulele optime de rezolvare a conflictului care a condus la situația neplacută în care se aflau ambele parți beligerante: una cu bunul sustras și distrus, alta cu libertatea suspendată deocamdată preventiv. Acordul de mediere care s-a semnat de către părți, separat – din cauza detaliată – a constituit cheia absolut firească și legală prin care fiecare dintre cei implicați au inceput să elimine stresul de dinaintea semnării actului de înțelegere dintre ei. Cu siguranță, cel mai afectat pozitiv a fost inculpatul, care și-a recăpătat libertatea, părinții și soția lui, care l-au văzut din nou acasă și care au fost scutiți de implicațiile financiare și psihice ale unui proces penal. De cealaltă parte, persoana vătămată a rezolvat neplacutul episod fără implicațiile și complicațiile unui proces, recuperându-și prejudiciul în totalitate și rapid.

     Sau cum spunea Cesare Beccaria în *Despre infracțiuni și pedepse*: „Nu intensitatea pedepsei are cel mai mare efect asupra sufletului omenesc, ci durata ei”.

 

Citeste restul postarii »
UA-42855688-1